Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Airsoft

 

Hogy mi is az airsoft?

 

Az airsoft egy muanyaggolyót kilövo fegyverrel játszott hobby-sport gyujtoneve.
Fo irányzata a harci szimulációs játék (wargame), melyben általában két csapat játszik egymás ellen egy terepakadályokkal szabdalt pályán. A játékok lehetnek ún. végkiállósak, vagy visszaállósak, attól függoen mekkora pályán játszanak, illetve, hány fo vesz benne részt. Cél egy adott feladat teljesítése, ami lehet pl. terület elfoglalása, valamilyen céltárgy megszerzése, fontos személy útvonalon való végigkísérése stb.

A fegyverek az eredetiek hasonmásai, de mind anyagukban és muködésükben, mind lövedékükben és torkolati energiájukban kardinálisan eltérnek a lofegyverektol.
Az airsoft fegyverek általában 6 mm-es kis muanyag golyót lonek ki légsurítéssel, KIS ENERGIÁVAL, ami átlagosan 0,5-1,5 Joule-t jelent. Összehasonlításként, a lég és flóbert fegyverek átlagosan és maximálisan 7,5 J torkolati energiával tüzelnek, míg az éles lofegyverek, több nagyság-renddel nagyobbal.
Ezek tehát a legkisebb energiájú, hazánkban légfegyver kategóriába sorolt "hobby puskák". Emberi élet kioltására alkalmatlanok, de természetesen fegyverként kell velük bánni, illetve wargame esetén vannak kötelezo és el nem hagyható rendszabályok a balesetmentes játék érdekében.

A nagyon kis tömegu muanyag golyó (ált. 0,2 - 0,25 g) nem hagy festék-nyomot, így az eltalált játékosnak kell a találatot jeleznie. Ezért a korrekt és élvezetes menetek a játékosok érettségén, korrektségén múlnak. Ennek köszönhetoen az airsoft nem nagyon játszható komolyabb tétre, így wargame-ben a versenysport jelleg nem dominál. Ezért is van, hogy az arisoft muveloi foleg (komoly) hobbynak tekintik az airsoft-ot.Mi is kell a wargame-hez (továbbiakban airsoft)?


Kellenek résztvevok, játékszervezok, pálya na meg természetesen védo és játékos felszerelés.
Résztvevo bárki lehet, aki elég érett és felelosségteljesen tud viselkedni a pályán ill. játék közben. Szervezoként már nagyobb a felelosség, jól kell tudni bánni emberekkel, szituációkkal stb. Felszereléshez egyre jobban hozzá lehet jutni itthon, így már ez sem probléma. Pályának sok minden megfelel, foleg létszámtól és a játékosok felszerelésétol ill. igényeitol függ.
Játékos vagy résztvevo: Alapvetoen az, aki egy játék alkalommal pályára lép azzal a céllal, hogy játszani fog. Általában 16 vagy 18 év a korhatár.Szervezo:

Olyan ember, vagy csoport (általában csapat), aki meghirdet egy játékot. A tervezett játék méreteihez viszonyítottan érett, komoly játék ill. játékmód tapasztalattal kell rendelkeznie, nem árt az adott közösségben való elfogadottság, renomé stb. Jó szervezokészség és néha komolyabb anyagi ill. idobeli befektetés sem árt.Pálya:

Általában lakott településektol távolabb eso (min. 300-500 m) elkerített magánterületen szoktunk játszani. Ez lehet erdos, dombos, épületekkel és/vagy terepakadályokkal tuzdelt terület. A lényeg, hogy legyen elég nagy tér a játékosok számára, ill. idegenek, civilek, minél jobban elkerüljék.Védofelszerelés:

Minimális és kötelezo felszerelése az airsoftnak. Ez a szemvédelem. Törés és elmozdulásbiztos védoszemüvegeket vagy teljes arcot védo rácsos maszkokat szoktunk használni. Ajánlatos továbbá a teljes arc ill. a test védelme. Éppen ezek miatt még a legnagyobb melegben is sapkában, hosszúujjú ruházatban, kesztyuben, bakancsban játszunk.Felszerelés:

Alapból minden 6 mm-es muanyag BB-t kilövo, 2-3 órát biztosan üzemelo, aránylag pontosan lövo airsoft fegyverrel lehet játszani. Alapveto, hogy a fegyvertípusok lotávban és tuzgyorsaságban közel azonosak legyenek. Ez a jó és élvezetes játék egyik alapfeltétele.

 

Belso üzem szerint 3 fajta airsoft fegyver van:Spring vagy felhúzós fegyverek:


Ezek foleg pisztolyokat, pár puskát, shotgunokat és komoly lotávú sniper fegyvereket takarnak. Itt minden egyes lövés elött kézzel kell a dugattyút felhúzni. A shoti ill. sniper kivételével általában nem nagy energiával lonek, viszont olcsóbbak a többi kategóriánál. Kezdo társaságoknak ajánlott, illetve a fiatalok kedvencei.Gázzal üzemelo fegyverek:


Ezek foleg pisztolyok. Itt egy speciális gáz adja a lövedék kezdo sebességét ill. a szán felhúzásával az újratöltés is ezen energiával valósul meg. Ezek az ún. Gas Blow Back (GBB) pisztolyok a hüvely kivetésén kívül ugyanúgy moködnek, mint az éles félautomata öntölto pisztolyok. Természetesen a gáz muködésközbeni hulése ill. a téli szabadtéri homérséklet csökkenése jelentosen befolyásolja ezen kategória használhatóságát. Ezek miatt foleg csak másodfegyvernek szokták használni.

 


Elektromos fegyverek, vagy AEG-ek (Airsoft Electric Gun):


Itt egy nagyteljesítményu akkumulátorral hajtott elektromotor húzza fel a dugattyút, akár egymás után sok százszor, vagyis az alap muködés itt az egyes vagy a sorozatlövés.
Ezen fegyverek alkotják az airsoft fo vonulatát. Általában mai öntölto puskák, smg-k másolatai. Egy minoségi japán modell alapból 30-40 méteres lotávval, centiméteres pontossággal, 50-70-es tárral rendelkezik. Kaphatók hozzá pót- és tuningalkatrészek, kiegészítok, nagykapacitású póttárak, sinek, optikai célzók, hangtompító replikák, konverziós szettek stb.
Ez utóbbi a legdrágább kategória a három közül, de mint minden komoly hobby-sportnál a minoséget, a látványt, az üzembiztos muködést meg kell fizetni. Mindenesetre egy komolyabb alapberuházáson kívül a játék jóval olcsóbb, mint a hozzá hasonló paintball.

 Az airsoft története:


A 70-es évek közepén Japánban indult eme fegyvertípus karrierje foleg a szigorú fegyverszabályozás miatt. Majd ázsiai hódítás következett, foleg Hong-Kong-ban. Jelenlegi fobb országok, ahol az airsoftot muvelik:
USA, Kanada, a fobb EU-s országok ill. közelünkben Szlovákia, Ausztria, Olaszország, Horvátország.
Hazai kronológia:
Elszigetelt játékosok 2003 tavaszán találkoztak össze az Index, majd egy már saját fórumon, a Kerekperecen. Ezt váltotta a jelenleg is üzemelo softair.hu közösségi site. Fobb állomások a magyar airsoftban: 1999-tol Bolyai makett klub pár tagja rendszeresen játszik springes fegyverekkel. 2003 tavaszán indulnak az elso neten szervezett játékok Budapesten. Megjelennek az elso AEG-ek. 2003 májusában 20 fo feletti játék a törökbálinti Annahegyen. 2004 januárjában élvezetes CQB csata 35 fo részvételével a tököli reptér egyik elhagyott épületében. Ugyanezen a télen 25 fos springes találkozó Érden. Pár héttel késobb néhány elszánt magyar részt vesz a Pozsony melletti "Bad Boys Challange" nevu erdos játékon. Ez ido tájt indul a debreceni közösség. Áprilisban megalakul az AS Hetes nevu társaság, melynek célja hogy egységes szabályzatot hozzon létre a wargame-esek részére, melyet 2005 elején publikál is. Júniusban Tökölön szituációs lövészettel egybekötött "Leghosszabb nap"-ot tartottunk több csapat résztvételével. A nyár folyamán több kisebb kontingens játszik szlovákiai "Bad Boys" ill. a Vietnámot idézo "Lang Vei..." scenariós játékon. Október-november táján a "SAS akcióban" scenariós ill. a "Medal of Honor" szituációs ill. CQB játékok örvendeztetik meg a hazai játékosokat.
Decemberben a kisújszállási közösség publikálja elso fotóit. 2005 februárjában télvíz idején több mint 30-an jönnek el játszani Érdre. Közben kipróbáljuk a pestszentimrei paintball objektumot. Tavasszal megalakul a gödölloi közösség. Áprilisban egy nagyobb kontingens részt vesz a krakkói 200 fos "II Internacional Airsoft Rally"-n. Júliusban "Black Hawk Down" nevu scenariós játék kerül megrendezésre Pestszentimrén.
A hónap végén 27 fovel résztveszünk a szlovák Omega team eddigi legjobb Vietnámot idézo realisztikus játékán a "Game Warden"-en. Októberben Érden "Kokain háború"-zunk 90 fo részvételével.
Jelenleg komolyabb airsoft közösségek a következo településeken vannak: Budapest, Debrecen, Szeged, Kisújszállás, Komárom, Tatabánya, Gödöllo, Albertirsa és jelenleg is az ország több területén alakulnak csapatok,közösségek.