Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Majdnem minden Airsoft játékot fel lehet osztani két külön csoportra, az egyik a TacSim a másik a MilSim. A MilSim azt jelenti, hogy a játékosok megpróbálják a katonai egységek taktikáját vagy stílusát követni, ezért a játék stratégiai jelleg?, mint Bázis megvédése, Bázis támadása, Felkutatás és elpusztítás, vagy hasonló játékok.

 

A TacSim ellenben taktikai szituációk szimulálása. SWAT egységek egy formája a TacSim-nek.

 

 

Játékmódok:

 

Capture The Flag: [Zászló szerzés]

Mindkettő csapatnak van 1-1 zászlója. A cél, hogy megszerezzük az ellenfél zászlóját, és visszavigyük a saját zászlónkhoz. Ha lelőnek miközben magunknál volt a zászló, le kell tenni a földre, és onnan majd más viheti tovább. Ha a saját zászlónkhoz elért a másik zászló szóval a 2 zászló 1 helyen van akkor kapunk 1 pontot. Ez a játék mehet időre, és "respawn"ra is(attól függően hányan játszanak). Azaz ha kilőttek vissza kell menned az indulási pontra és egy kis időn belül újra elindulhatsz.

 

Team Deathmath: [Élet vagy halál]

Ez egy igen egyszerű játék. Akkor nyer az egyik csapat ha kilőtte az összes ellenfelet. Ebben a játékfajtában nincs respawn idő

 

Rescue The Hostage(s): [Túsz(ok) megmentése]

1 vagy több túsz kiszabadítása egy adott helyről. Ebben a játékban lehet respawn idő, függően a játékosok számától.

 

Objective: [Feladat teljesítése]

Itt a cél, egy adott feladat teljesítése határidőn belül. 2 csapat van, egy támadó és egy védő. Lehet a cél egy támaszpont (vagy bármi más) megvédése. Itt úgyszintén lehet respawn idő.

 

Szektoros: [szektor megvédése, támadása]

2 csapat van, 1 támadó, és 1 védő. A támadóknak mindig ki van jelölve egy visszaálló pont. Ha eltaláltak egy támadót vissza kell mennie a visszaálló ponthoz és újra mehet játszani. Ha egy védőt találtak el, akkor neki a következő szektorhoz kell mennie. A védők feladata, egy ideig megtartani az adott szektort pl 10 min. Ha sikerül megtartani akkor a védők kapnak 1 pontot. Ettől függetlenül tarthat a játék 60percig is, attól függően hány játékos vesz részt. Ha az összes védőt kilőtték, és a következő szektornál vannak, akkor a támadók kapnak 1 pontot.

 

Terminate: (Csapat vs. Csapat):

Két csapat harcol egymással addig, amíg az idő letelik vagy az egyik csapat megsemmisüléséig.

 

Ez csak egy pár de rengeteg variációt lehet kitalálni kreatívan, biztonságosan és a fair-play szerint… aztán jó szórakozást.

 

Játékvariációk:

 

Capture the Flag: (Szerezd meg a zászlót,) Két csapat egymás ellen, a lényeg a zászló megszerzése és visszavitele a saját bázisra. A zászlót jól látható helyen kell vinni. Ez a játékot több módon is lehet játszani: „Élő zászló” vagy „Halott zászló”. Az élő esetében a zászló a lelőtt játékos helyén marad és egy másik játékos, felveheti, a halott zászlóban a zászlóhordozónak a zászlót az ellenség bázis felé kell vinnie, mielőtt az felvehetné bárki.

 

Két bázis egy zászló: Ebben a játékban két bázis van, de csak egy zászló és a zászló egy nyílt területen van a két bázis között. Mindkét csapat a bázisnál kezd, a cél, pedig a zászló eljuttatása az ellenséges bázisra. Amikor ez megtörténik az ellenség, veszít. Ha a zászlóhordozó meghal, bárki felveheti a zászlót.

 

Ragadd el a zászlót: Két csapat, vagy több, megpróbálja elsőként elérni a zászlót. Amelyik csapat elsőként élve eléri a zászlót, az nyer. Viszonylag nyitott terep ajánlott.

 

Árulók: Megint csak kétcsapatos verziója a Capture the Flag játéknak, de a játék el?tt ’diszkréten’ pl. sorshúzással árulót kell választani a csapatokból. (Vagy mondjuk olyat, akinek nem sok sikere volt a játék folyamán.) A játék a Capture the Flag alapján folyik, de 5 perc után az árulók bármikor átállhatnak a másik oldalra. Ne bízz a csapattársaidban!

 

Embervadászat: Egy vállalkozó játékos a vad a többi játékos a vadász. A ’nyúl’-nak lehet egy pisztolya és egy kevés lőszere, a vadászoknak bármi. A vadászok legalább 4-10 emberből álljanak. A ’nyúl’ akkor nyer, ha elér egy bizonyos területre a megadott időkereten belül. Ha lelövik a vadászok, nyernek, de a vadászok nem lőhetnek egymásra.

 

Körözve, de inkább holtan: Egy kis csapat kb. 20%-a a játékosoknak (Rabok) át kell osonniuk egy területen, amit a játékosok 80%-a őriz. A raboknak nem lehet nagy fegyverük. Az őröknek lehet bármi. Minden rab, aki eléri a kitőzött célt győztes. Időkorlát 30perc-órákig.

 

Commando Rajtaütés: Egy kis csoport a kommandósok. A többi játékos védelmezi a kijelölt objektumot. A védő kimennek a mezőre és elhelyezkednek. Minden objektum, vagy kitőzött célt őriznie, kell egy kis csapatnak, megegyező mennyiségben, mint a kommandósok létszáma. A kommandósok a pályán kívül kezdenek, és lesz egy Küldetés kezdete, Küldetés vége pont. Amikor a kommandósok végeztek a feladatukkal, legalább az 1/3-uknak el kell érniük ezt a pontot. A védőknek nem szabad a kijelölt helyüket elhagyni, de felderítőket küldhetnek ki. És elbarikádozhatják magukat.

 

Ejtőernyősök: A két csapat felosztva. 1/4-e a játékosoknak az ejtőernyősöket bekötött szemmel vezetik a DropZone-ba, ami a kezdés/végpontjuk. Kapnak térképet a területről. A többi játékos megoszlik és 3 különböző dolgot, véd a területen. Az ejtőernyősök célja az egyes pontok zászlóinak megszerzése. Ha ez megtörtént és eljuttatják azokat a DropZone-ba akkor győzelem. A térkép tartalmazhat hibákat, extra zászlót, ilyesmik…

 

Túszmentés: Két csapat felosztva. Egyik csapat Túsz és Mentőcsapat, míg a másik csapat az őrök. A túszoknak több különböző helyen kell lenniük. A mentőcsapat vihet extra fegyvereket a túszoknak. A túszok megszökhetnek, de le lehet őket lőni. A túszok 50%-ának túl kell élni.

 

SWAT terrorista kiiktatás: Klasszikus. A SWAT Csapat (25%-a a játékosoknak) meg kell tiszítaniuk egy helyet a terroristáktól. Épület, az feltétel.

 

Gyilkos ház: Egy játékosnak vagy egy kisebb csapatnak meg kell tisztítania egy épületet, minden helyiségnek ’tisztának’ kell lennie és nincs friendly fire, ami itt tilos.

 

Bérgyilkosok: Két játékosnak kell kiiktatniuk egy kifejezett célpontot, és visszaérni a kezdő helyre addig, amíg az időkorlát le nem telik.

 

Tisztek kiiktatása: Két csapat mindkettőnek van egy-egy tisztje. A cél a másik csapat tisztjének kiiktatása, anélkül hogy a saját tiszt meghalna. Fontos hogy limitált legyen a lőszer mennyisége. A másik változat szerint a tiszt nem mozoghat.

 

King of the Hill: ( A domb királya) 1/3-a a játékosoknak elbarikádozza magát egy viszonylag magas és nyílt terepen és a többi játékos, támadja őket. A dombtetőn egy zászló, az győz, aki a legközelebb van a zászlóhoz, amikor lejár az idő. A dombnak azért elég jó védelmet kell biztosítania.

 

Utánpótlás: King of the Hill variációja, két csapattal felosztva. 1/3 a zászló körül kis és nagy körben elhelyezkedve. A többiek 5-10 perc múlva indulnak a domb tövéből. Az győz, aki a legközelebb van a zászlóhoz, amikor lejár az idő. A játék ideje 20-40 perc.

 

Zombis: Ez egy másikféle csapat vs. csapatjáték, de minden kilőtt játékos elmegy egy harmadik kezdőpontra. Amit ott három kilőtt ember összegyőlik egy zombi csapatot, alkot és játszhat újra. Az ilyen új csapat mindenkire vadászik, kivéve a zombikat. Akkor van vége, ha csak egy ember marad az eredeti csapatból.

 

Lövészárkok: egy nagy 50x125 méteres terület felosztva 10 2x5-ös szektorra. A két csapat legyen nagy 15-40 játékos. Egymással szemben kezdenek. Az a csapat, amelyik több szektort birtokol a lejárt idő után, az nyer. A szektort akkor lehet elfoglalni, ha van ott két ember és nincs ellenség.

 

Cipeld a bábut: Egy emberméretű (kitömött legalább 40 kilós) bábut kell kimenteni egy nagy négyszögletes ’arénából’. Az aréna legyen nyitott és sík, de legyen sok barikád a fedezékekhez. Minden oldalról támadjon egy 3-5 fős csapat. Az nyer, aki hamarabb maga területére vonszolja a bábut. Ez gyakorlatilag Capture The Flag aréna módban.

 

Épületharc: Beltéri változata sok másféle játéknak. Gyakran egy nagy vagy több épületben zajlik a harc.